wtorek, 18 września 2012

Zwalić z nóg

W sobotę robimy domówkę Urodziny starszej będą dobrym pretekstem do spotkania. Lubię spotkania. Lubię organizować. Szukam przepisów na sprawdzone sałatki, którymi włoskich gości powalę na nogi... Ktoś ma jakiś patent?

6 komentarzy:

  1. Salatki ? A co masz na mysli ? Pasta fredda, insalata di riso czy rzeczywiscie salatki (w sensie wloskim) ?
    Pozdrowka, troche bardziej z poludnia,
    Agula

    OdpowiedzUsuń
  2. Agula, chcę uniknąć włoskich specjałów... żeby się nie skompromitować. myślałam o polskich patentach....

    OdpowiedzUsuń
  3. No coz, ja po polsku nie umiem gotowac prawie wcale :-)
    Jesli lubisz cous-cous:
    - cous-cous integrale acquistato in un negozio equosolidale,
    - 500g di lenticchie rosse di montagna,
    - passata di pomodoro,
    - aglio,
    - peperoncino qb.
    - olio extravergine di oliva,
    - qualche foglia di alloro.
    Soffriggere l'aglio e peperoncino, aggiungere la passata di pomodoro e le lenticchie (se hai tempo, mettile in ammollo). Cuocere finchè le lenticchie siano morbide, aggiungere le foglie di alloro. A parte preparare il cous cous (quello integrale va cotto qualche minuto a differenza di quello bianco). Versare sul cous cous la salsa con le lenticchie (sopra si può mettere qualche scaglia di pecorino non molto stagionato). Servire caldo oppure a temperatura ambiente.
    Moi goscie zwykle podchodza bardzo sceptycznie do polskich dan (nie odpuszczam im tylko w Wigilie :-), ale widze konsternacje przy barszczu i pierogach). Uwielbiaja ciasta, zwlaszcza piernik i sernik (bialy ser mozna kupic w Lidlu "quark"). Bardzo latwe i smaczne sa do przygotowania rowniez torte salate, jesli masz na mysli cos w rodzaju bufetu, to bardzo szybkie rozwiazanie.
    Agula

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Agula, ja torte salate wprost uwielbiam i dlatego nie porwę się na ich przygotowywanie. Postanowilam zrobić pare sałatek, w miarę różnorodnych, cous cous i lenticchie bardzo lubię, ale w ostatni weekend na imprezie urodzinowej właśnie to zaserwowano, więc nie będę sie powtarzać. a sernik jak robisz?

    OdpowiedzUsuń
  5. A dlaczego sie nie porywasz na "torte salate" ? To prawie niemozliwe zeby sie nie udaly, a ciasto (ja zwykle uzywam pasta sfoglia) kupuje sie mrozone. Sernik polsko-klasyczny, tzn. zwykle na pokruszone biszkopty lub kruche ciastka, wlewam mase serowa i pieke w piekarniku. Czasami robie sernik z brzoskwiniami.
    Agula

    OdpowiedzUsuń